Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem
Jeśli szukacie klasycznego i łatwego przepisu, koniecznie wypróbujcie poniższy. Tarta ze szpinakiem sprawdzi się, kiedy zabraknie wam czasu na przygotowanie obiadu lub będziecie chcieli zabrać go do pracy. Idealnym daniem na szybki lunch okazuje się tarta, którą łatwo podgrzejecie w mikrofalówce.

Składniki:

ciasto:

mąka pszenna – 250 g
masło – 100 g
cukier puder – 2 łyżeczki
sól – 1/2 łyżeczki
drożdże świeże – 25 g
kwaśna śmietana – 1/2 szklanki
żółtko – 2 szt
jajko – 1 szt
farsz:

szpinak – 1 kg, ważyłam liście po krótkim obgotowaniu
jajko – 2 sztuki
twaróg – 250 g
czosnek – 1 ząbek
cebula – 1 szt
masło – 2 łyżki lub oliwa do smażenia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w śmietanie z dodatkiem cukru pudru.
Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, wlać drożdże. Wyrobione ciasto można włożyć na chwilę do lodówki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Lekko zeszklić. Dodać liście szpinaku.
Całość poddusić na średnim gazie – odparować jak najwięcej płynu ze szpinaku. Do lekko wystudzonej masy dodać rozdrobniony twaróg oraz żółtka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Białka ubić, delikatnie połączyć ze szpinakiem. Ceramiczną foremkę nasmarować masłem, wyłożyć ciastem.