Pizza po Włosku

Składniki na ciasto do pizzy dla 4 osób:

20 g drożdży
Pół szklanki ciepłej wody
300 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy z oliwek
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:

Droższe zalewamy ciepłą wodą i wsypujemy do nich cukier. Mieszamy, rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na około 10 minut.

Mąkę i sól mieszamy. Dolewamy do tego oliwę i przygotowaną wodę z drożdżami. Zagniatamy na jednolite ciasto, wkładamy do dużej miski i przykrywamy materiałową ściereczką. Odstawiamy na około 1 godzinę, żeby ciasto nam wyrosło.

W tym czasie możemy na spokojnie przygotować sobie sos do pizzy i składniki, które chcemy na nią wyłożyć.

Pizza: jak piec?
Gdy ciasto będzie gotowe, możemy je podzielić lub rozwałkować w całości. Wszystko zależy od tego, jak duże pizze chcemy mieć i – ile smaków.

Ciasto układamy na okrągłej lub kwadratowej blaszce tak i rozwałkowujemy tak, żeby było cieniutkie. Jeżeli jest za grube, można odłożyć połowę na kolejną pizzę. Ciasto na pizzę zawsze można zamrozić, żeby potem mieć gotowe na kolejną pizzę i nie czekać znów, aż urośnie.

Na gotowe ciasto wylewamy sos i układamy na nim składniki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy około 20 minut.